CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, 23 May 2013

My own Yee Mee ;)




Yee Mee non hot plate my own style ;)


Owh sudah lama rupanya tak hapdate resepi baru, huhuhu. Lebih pada koleksi resepi coxda sendiri sebenarnya. Nanti balik Msia boleh semak2 balik resepi apa yang pernah dibuat dan menjadiiiii! 

Last week seperti biasa kami Msian di sini ada buat makan2, biasanya ptg Jumaat senang lepas habis waktu sekolah para para suami dan bujangan pulang dan terus dtg ke rumah yang organize, berkumpul dan makan. Makan mmg bertambah malah lebih dari biasa, almaklum laporrr sepanjang hari hanya menjamah roti dan cheese. Tuan rumah pun x perlu susah2 sbb mmg menjadi kelaziman kami di sini buat secara potluck. 

Time ni jugak coxda suka belajar dan tengok menu2 yang dibawak oleh rakan2, menu spesel kali nih adalah resepi Yi Mee, ala2 mee claypot kat jesco tu, hehe. Memang sedap dan biasalah kawan pun ambil sumber dari internet jugak. Kami sama sama belajar.  Kadang2 bukan apa, walaupun banyak resepi ada di internet hanya perlu petik keyboard saja tp kadang2 idea xde nak masak resepi apa kan...kalau dah makan dan rasa resepi yg kawan buat tu sedap jadi bertambahlah keyakinan nak buatnya. Heheh. Sebab tu jangan malu bertanya dan kene confident time buat. ececehhh!

Semak resepi yuk


(Resepi asal : MY RESEPI - Lilydvalley)

BAHAN-BAHAN

Yee Mee (utk 2-3 org makan)
5 ulas bawang putih
5 biji cendawan shitake (cendawan kering) rendam sehingga agak lembut dan potong 4 *coxda guna cendawan butang dalam tin shj*
1 keping dada ayam *coxda ganti daging
3 biji cili kering - potong 2
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
1/2 inci halia - hiris nipis
Serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
Beberapa titik minyak bijan *coxda x letak
1 sudu besar tepung jagung - bancuh dengan sedikit air (ejen pemekat)
Minyak untuk menumis


CARA-CARA

1. Tumis bawang putih, halia dan cili kering sehingga naik bau
2. Masukkan ayam yang telah di potong sehingga empuk dan tambahkan air (2 cawan lebih kurang)
3. Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan pekat, juga serbuk lada hitam. Biarkan mendidih
4. Kemudian, masukkan cendawan dan sayur2 lain (sawi, carrot etc), biar beberapa minit
5. Masukkan campuran tepung jagung dan kacau
6. Titiskan sedikit minyak bijan


Ok, senangkan resepi ni..time kita order kt kedai rasa macam susah jer nak buatkan, tapi kalau semak resepi..omakaihhh senang sgt..cuma kene ada satu je..R..RAJIN! hehehe.
Selamat mencoba dearrr ;)

Kalau ada sayur sawi tabur di atas mmg lagi ummphh!

No comments:

Post a Comment