CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday 22 March 2013

Meat Lof (Lof daging)

crunchy kt luar, moise kt dalam..kalau nak lagi menggiurkan tambah gravy utk mash potatoes tu yer ;)

Kali ni nak share resepi meatlof atau lof daging, coxda ambil resepi ni sebab tengok gambar nampak menggiurkan sungguh, antara resepi-resepi yg coxda searching randomly ;) biasanya coxda suka tengok gambar-gambar resepi dulu, kemudian baru tengok resepi, biasalah jamu mata dulu..buat sendiri kemudian kira..
Resepi ni bukan nee'lofa' jer yg pandai masak tau.. bukan nama lofa pun lagi terer..keh2
Bahan-bahannya mudah dan ringkas dan wajib ada di dapur masing-masing, cuma daging kisar jer kena pastikan ada yaaa.

Menu meatlof ni juga sebenarnya agak berat dan sesuai sangat untuk digantikan menu nasi, ala-ala western lah gitu, sesuai sangat makan dengan kentang putar dan salad (tp coxda x buat salad sbb x sempat lapar punya pasal, kentang pun mcm sayur la jugak kan, hehe) 
Selain itu, meatlof juga boleh dimakan dengan roti burger sebagai bekalan diri sendiri & suami ke tempat kerja dan anak2 ke sekolah (cadangan), letak salad n keju slice memang terangkat rasanya..barulah seimbang dari segi zatnya..(pandai la cakap diri sendri pun malas nk makan sayur..toink!)


Jom semak resepi dik2 non semua..apa apa pun terima kasih kepada kak ummizaihadi yer untuk resepi yang yummelicious ni :)

Resepi asal : ummizaihadi

BAHAN-BAHAN:

500 gm daging kisar (akak guna Ramly brand paket 400 gm je)

2 camca besar rempah kari daging
1 biji telor
60 gm serbuk roti (breadcrumbs)
1 cawan sos piza dalam botol (akak guna jenama Ina Parmaan's - Tomato Pesto)
60 gm keju cheddar - diparut (akak guna je slice cheese, potong n atur)
serbuk lada hitam (akak guna 1 sb. sos lada hitam Life)
garam secukupnya


CARA-CARANYA :
  1. Campurkan semua bahan di dalam mangkuk.
  2. Tambah serbuk lada hitam dan sedikit garam.
  3. Ratakan separuh daging di dalam tin lof ukuran 11 x 21 cm (akak guna 7 x 3 in - x perlu alas loyang.)
  4. Taburkan cheese atas daging (akak susun je slice cheese). Kemudian letak baki daging tadi dan ratakan.
  5. Bakar pada suhu 180 C selama 40 minit. (*akak kasi garing sikit..hehe)
  6. Keluarkan dari oven bila cecair terbit dan biar selama 10 minit.
  7. Bila sejuk, boleh dipotong untuk dibuat sandwich atau dimakan dengan salad kentang. Best jugak jika dibawa berkelah 


No comments:

Post a Comment