CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday 24 July 2013

Cucur Kembong @ Bantal


Haa..saja coxda letak gambo sebesor2 alam resepi cox kembung @cox bantal nih, sesiapa yang view boleh tengok tekstur cucux nih..x berapa kembung tapi gebusssss..hahah.

Di sebelah utara kami panggil cucux nih cucur kembung, di bahagian lain ada jugak panggil cucur bantal, dan ada jugak org utara panggil ni cucur pak tongko, kelakor pun ada nama nih..tp nyata bahan2 membuatnya adalah sama. Biasanya dimakan dengan kuah kacang, jadi rajin2kanlah membuat kuah kacang kalau nak makan dengan cucux nih, tapi ada jugak yang suka cecah dengan kauh kari, dalca dan menu berkuah lain. Yelah, cucux ni pun rasanya plain2 mcm roti sesuai sangat di cecah dengan menu yang berkuah.

Mak di kampung memang biasa buat cucux ni untuk breakfast especially time kami adik beradik berkumpul balik bercuti, makan cucux nih ramai2 mmg lajulah suapan, sampai x cukup, padahal mak dah double kan adunan. Paling hantu cucux ni abang chik coxda. kalau cucux ni setiap hari pun laju dia mengadap. Kadang2 coxda suka makan dengan susu pekat manis, nak2 time cucux ni masih panas2, huhhhh memang terangkatlahh. 

Nak rasa?? kalau nak rasa memang kene try buat lah, hehe. Time puasa ni kalau xmau makan nasi, berkehendakkan menu kuih yang mengenyangkan bolehlah cuba buat kuih ni. Sangatlah sedap dimakan ketika panas2, omakaihhh..

Untuk resepi kuah kacang, coxda cari yang paling simple nak buat. Sbb nak buat yang sedap skit malehh la plakk, huhuu. Gugel yaa ;)

Resepi asal : Permata Hati

BAHAN-BAHAN

3 cawan tepung gandum
2 sudu teh yis kering
3 sudu besar marjerin
3 sudu besar gula
3 sudu kecil garam
1 biji telur
1/4 cawan (utk menguli)

CARA-CARA

1. Campurkan kesemua bahan ke dalam bekas
2. Uli adunan sehingga licin dan simpan doh selama 1/2 jam
3. Canaikan dan potong mengikut kesesuaian.
4. Goreng dengan api sederhana besar.



Rupa paras doh yang di canai dan potong sesuka hati

Sedang rileks berendam dalam minyak panas, hehe

Tadaaa..hasilnya. Lihat tekstur dalam kuih. Lembut bukan??


Sedia utk dimakan..aumm!



6 comments:

  1. Salam coxda. Sy mtak resepi na..cucuq feveret ni..moga coxda sntiasa maju jaya amin....

    ReplyDelete
  2. Salam coxda. Sy mtak resepi na..cucuq feveret ni..moga coxda sntiasa maju jaya amin....

    ReplyDelete
  3. As salam...saya mintak nk bt resepi ni ya...mhn halal.

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum ..saya mohon share ya resepi ni

    ReplyDelete