CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday 1 August 2012

Puding Karamel Bakar Version

Owhh...sudah berkurun rasanya tak hapdate belog ni, bulan puasa ni mcm sedikit sibuk dengan mcm2 hal, sibuk menghadiri jamuan berbuka puasa (ala2 artis gitu..) appoiment pun mcm2, gi klinik sbb sakit ulser kt kerongkong, ulser ke ape xtau lah, sakitny adui bely tahan, pastu update exam lg, pastu sibuk nak cari2 rumah baru nk pindah nnt, haishh..dugaan. Sesungguhnya aku berpuasa...

Ok, cakap tentang jamuan berbuka puasa lak, selalu mesian kt sini kami buat secara potluck, kesian kat tuan rumah, dptlah kurang beban ny nk msk mcm2, biasa tuan rumah akan masak yg main menu lah. Jadi sibuklah coxda nk pikior menu apelah yang sesuai. Jadi last weekny pot luck coxda buat roti jala guna botol sos (mane ler teman bawak acuan ny, x pernah buat pun kt mesia, selalu  melantak jer)..haha..tp kojo senang je..lawannya kari ayam. Boleh tahan sedap..hehe sbb dah lama x makan, terpaksalah puji. Org lain ny kompom lg sodap, tp kt sini org2 mesia yg dah lama x mkn nih musti lah kata sodapp dan menu coxda habis dolu..bagus! xyah membazir..

Boleh la kan, tajuknya tiada acuan...

terdesakkkk nak makan, for those who's craving for roti jala, this is the best alternative, do try it ;)


Kolling kakak kat mesia kata buat roti jala guna botol sos cili, guleng2 gelak..huh..tapi rasany tip top tau, kakak coxda nih hebat lah buat roti jala, halussss gitu jalany..alah botol sos nih pun boleh jer, kena pandai lah kontrol tangan tu, kasi lentik skit!

Alhamdulillah, hari ni genap 12 hari puasa, semoga dipermudahkan oleh Nya untuk habiskan keseluruhan nnt, teringin nak makan puding karamel tapi biasa coxda buat guna periuk kukus..tapi kite x beli pun lagi periuk kukusny, jadi menggugel lah resepi yang guna oven, akhirnya dapatlah dari satu blog nih..

Rupa parasnya tidaklah ayu...

tapi rasanya menikam kalbu... ;)

Sesiapa yang takde periuk kukus mcm kiter, guna alternatif bakar yer, ok meh salin resepi dari blog dapurku sayang (TERIMA KASIH DAYANGJACK ;) )



BAHAN-BAHAN

Karamel :
  • 6 sudu besar gula pasir
  • 1 sudu besar air
  • 2 sudu besar air panas
Cara-cara : Hanguskan gula bersama air. Apabila sudah kekuningan, masukkan air panas. Kacau hingga perang pekat. Terus ratakan pd loyang yg bersesuaian. Ketepikan.
Puding :
  • 4 biji telur
  • 300 ml susu cair / susu segar
  • 80-90 g gula halus
  • 1/2 sudu makan jus lemon (boleh juga guna 1 sk esen vanilla)
Cara : 
  1. Satukan gula dan telur di dlm satu bekas. Pukul perlahan-lahan sehingga gula larut dan sebati tetapi jgn sampai berbuih.
  2. Kemudian masukkan susu dan jus lemon. Kacau lagi hingga sebati. Tapiskan.
  3. Tuangkan ke dalam loyang berkaramel tadi. 
  4. Bakarlah secara steam bath sehingga masak. (suhu bergantung pd jenis oven masing2). Kalau nak kukus pun boleh juga. Caranya ialah tutupkan loyang dgn kertas foil dan kukuslah hingga masak.
*** kalau nak bagi puding ni cantik dan tak berlubang2, pastikan telur dikacau perlahan-lahan dan tidak berbuih sama sekali. 
*** boleh juga ditambah dgn 1/2 makan tepung kastard + 1 sudu makan air (dibancuhkan) jika suka.


Ohh baru kite tahu bakar secara steam bath ni cmne, rupeny letak bekas/dulang berisi air di bawah oven, or rendam bekas adunan kite ke dalam dulang berisi air, sesuai untuk soft puding camni or sesuai juga untuk kek yang lembut2 spt cheese cake utk elakkan crack di bahagian atas or merekah, owhh satu ilmu baru yg coxda belajar..

Oklah yer, sudah mahu tidur. Kami di sini sudah pukul 1.30am, orang2 Malaysia Selamat Bersahur yer, jap lagi pukul 3.30 nak kena bangun bersahur lak, ngee.
Selamat Malam dan Selamat Bersahur :)

No comments:

Post a Comment