CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, 24 July 2013

Mee Bandung ala2 Muor


Ini antara resepi yang coxda buat lastweek, x sempat nak upload masuk blog yg ala2 nak bersawang ni, hahah. Ni namanya resepi Mee Bandung ala2 Muor, bukan priorly Muor lah kot rasa sbb yg buat ni pon bukan org Muor kenn... Tapi bahan2 asas mee bandung ni mmg ada. Bagi coxda resepi aneka jenis mee ni antara yang senang dibuat, mana taknya main campak je semua dalam periuk, lepas tu seimbangkan rasa manis masin pedas skit2. Penulis dalam blog ni ada bagi tip penting:  Mee bandung asli tidak mengandungi apa apa yang rasa masam, so, janganlah masukkan tomato puri/tomato sos/cili sos/asam jawa. Ini akan merosakkan keaslian rasanya. Ramai orang yang pandai-pandai modify mee bandung Muar ni by adding sour ingredients. Itu yang spoil tu.
 Haa kena ingat tu.. ;) Apa-apa pun terima kasih x terhingga kepada tuan punya blog, kalau ikut step2nya memang shedappppp! terasa kemuorannya, Cuba yer!


Resepi asal : Asap Dapur

BAHAN-BAHAN

1 kg mee kuning10 tangkai cili kering (buang biji dan rebus, toskan)
1 labu bawang putih (diketuk)
5 biji bawang merah
½ cawan udang kering, direbus dengan secawan air (alternatively boleh guna sotong rendam, rebus juga)
½ cawan udang hidup1 cawan daging rebus (dipotong nipis)
Sawi (sukatan ikut suka, potong anggaran 1 inci)
Kobis (sukatan ikut suka, hiris kasar)
¾ – 1 cawan gula pasir
3 – 4 cawan air rebusan daging
1 sudu makan sos tiram
Telur ayam (mengikut jumlah hidangan)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Lain lain perencah e.g. daging ayam, fishballs, sotong, bunga kobis, hati rebus boleh dimasukkan mengikut individualpreference.
Daun sadri & daun bawang, jika suka (dihiris)


CARA-CARA

1.    Blend cili kering, udang kering & air rebusannya, gula, bawang putih & bawang merah.
2.    Pijarkan sedikit minyak didalam kuali
3.    Tumiskan bahan bahan yang dikisar. Jangan sampai garing
4.    Masukkan sos tiram
5.    Masukkan udang, daging rebus (dan bahan no. 15 jika ada).
6.    Masukkan batang sawi dan air rebusan daging dan garam. Biar sehingga pekat




Tip: Untuk menghidang (Mee bandung ni tak sedap masak in bulk, so kenalah “bancuh” sepinggan-sepinggan)

1.    Ambil sedikit kuah (dan rencahnya untuk satu orang makan)
2.    Panaskan kuah dan masukkan sebiji telur, sehingga separuh keras.
3.    Masukkan sayur dan bila agak lembut, masukkan mee kuning untuk satu orang makan
4.    Masukkan kedalam mangkuk leper, telur letak diatas, taburkan daun sup & daun bawang, jika suka.
5.    Hidangkan.



No comments:

Post a Comment